Corona en de huizenmarkt

Heeft Corona nu wel of geen invloed op de huizenmarkt?
Het is een vraag die ons de laatste tijd veel bezighoudt en ogenschijnlijk begint het er steeds meer op te lijken dat de invloed beperkt is, of er helemaal niet is.
Mocht het doel van onze overheid gehaald worden, en iedereen heeft voor de zomer in ieder geval de eerste vaccinatie, dan zal de markt zelfs nog wel blijven stijgen.

Dus doet zich de vraag voor of het nu wel een goed moment is om een huis te kopen?

Zolang je een huis ziet als een plek om te wonen en niet als een belegging is het altijd een goed moment. Ik zie wat dat betreft altijd 2 verschillende waardes voor een woning: je hebt de economische waarde en de emotionele waarde.
Het bepalen van de economische waarde was tot enige tijd geleden een redelijk eenvoudige klus voor de ervaren makelaar. Op basis van eigen ervaring en lokale resultaten voor vergelijkbare woningen, kon je vrij nauwkeurig bepalen wat de prijs van een huis kan zijn, binnen een redelijke bandbreedte.

Vandaag de dag is dat niet meer het geval: de emotie neemt de overhand en woningen worden zeer zwaar overboden. Percentages van 15% boven de vraagprijs of bedragen van €50.000,- , €60.000,- of zelfs nog meer boven de gegeven vraagprijs zijn geen uitzondering meer.

“Is het huis dat nog wel waard dan?” hoor ik vragen. Dat hangt er vanaf hoe je er naar kijkt: koop je de woning om er geld mee te verdienen, is dat misschien niet het geval. Maar de meeste particulieren kopen een woning om er te gaan wonen. En normaal ga je er toch wel vanuit dat je een jaar of 5 of meer in dezelfde woning blijft wonen.
In dat geval is het zeker een goede investering: én je hebt 5 jaar lang woongenot en in de tussenliggende periode los je af op de hypotheek en dikke kans dat je huis meer waard wordt.

Mijn vuistregel is altijd dat “moeten” een slechte raadgever is: wanneer je gedwongen wordt om te verkopen, bijvoorbeeld omdat je van baan verandert en ver weg komt te werken, dan kan het zijn dat op dat moment er net even minder goede prijzen voor de woningen wordt gegeven. Als dat dan ook nog eens vrij kort is nadat je hebt gekocht, kan het zijn dat je de investering van aankoop, plus kosten koper en verbeteringen niet helemaal “terugverdient”.

Maar denk even terug aan de tijd dat je in je thuis hebt gewoond! De herinneringen die je hebt aangemaakt, het plezier, misschien het verdriet.
Allemaal blijvende waarde, die niemand je meer afpakt.
Dat is toch ook wat waard?

Kortom: is nu een goed moment om te kopen?
Volmondig: Ja!

50%

Plan jouw afspraak

Laat je gegevens achter en we bellen je zo snel mogelijk terug.

whatsapp